Maasduinen
Maasduinen
Het gevarieerde landschap van Natura 2000 gebied de Maasduinen, met vennen, heide, duinen en bossen, strekt zich uit langs de oostkant van de Maas in Noord-Limburg. Verspreid over het gebied liggen verschillende (particuliere) bossen, voornamelijk bestaande uit naaldbos of eikenbos. Met name de hoger gelegen bossen op zandgrond zijn zeer vermesting- en verzuringsgevoelig. Als we deze bossen willen behouden voor de toekomst, moeten we nu ingrijpen.
In het kader van het Landelijk Programma Natuur financiert de provincie Limburg herstelmaatregelen in het gebied. Hierdoor kunnen bossen omgevormd worden om ze bestendiger te maken voor het veranderende klimaat. Bosgroep Zuid Nederland versterkt de bossen van haar leden in het gebied.
Dit Natuurportaal is ingericht om boseigenaren en omwonenden of geïnteresseerden te informeren over de plannen en werkzaamheden in de Maasduinen.
Maatregelen
De maatregelen die worden getroffen in het gebied zijn:
- De aanplant van rijkstrooiselsoorten.
- Het toepassen van steenmeel.
Aanplant van rijkstrooiselsoorten
De aanplant van rijkstrooiselsoorten in het bos zorgt voor een breder soortenpalet. Wanneer één of enkele boomsoorten last hebben van bijvoorbeeld droogte, vallen enkele bomen uit en blijft het bosklimaat behouden door de overige boomsoorten.
Een speciale vorm van menging is het aanplanten van rijkstrooiselsoorten als winterlinde, zoete kers, esdoorn , haagbeuk, hazelaar en lijsterbes. Dit heeft de voorkeur omdat deze bomen een positief effect op de bodem kunnen hebben. Bomen met rijkstrooisel hebben een hoog gehalte aan calcium, magnesium en kalium in hun blad. Dit komt doordat ze dit opnemen uit rijkere en diepere bodemlagen. Deze mineralen spelen een belangrijke rol in het zuurbuffermechanisme in de bodem: ze gaan verzuring van de bodem tegen. Daarnaast is het blad van deze rijkstrooiselsoorten makkelijk afbreekbaar door het bodemleven, waardoor inmenging in de bodem wordt gestimuleerd. Hierdoor neemt het organische stofgehalte in de bodem toe, waardoor ook het watervasthoudend vermogen van de bodem wordt verbeterd. Belangrijk in tijden van droogte!
Voor een goede ontwikkeling van de rijkstrooiselsoorten, is een wat mineraalrijkere bodem nodig. Daarom bekijken we per bosperceel of de bodem geschikt is voor aanplant van rijkstrooiselsoorten. We bepalen dus steeds welke boom- en struiksoorten het beste kunnen worden aangeplant, rekening houdend met bodem, standplaats en klimaatverandering.
Toepassen van steenmeel
Op de arme zandgronden ontbreekt vaak een gedeelte van de mineralen, doordat zij naar diepere bodemlagen zijn uitgespoeld. Deze mineralen zijn echter van groot belang voor een gezond bos. We kunnen deze mineralenverhouding in de bossen herstellen door het uitstrooien van steenmeel. Steenmeel is fijngemalen gesteente dat langzaam (in circa 15 jaar) afbreekt en hierbij de ontbrekende mineralen aan de bodem toevoegt. Niet alleen het bos, maar ook de nabijgelegen heide en duingebieden kunnen profiteren van deze mineralen. Om een goed beeld te krijgen van de noodzaak voor het aanvullen van mineralen zijn verspreid over de Maasduinen bodemonderzoeken uitgevoerd. Daarnaast worden permanente monitoringlocaties aangelegd om het effect van het steenmeel de komende jaren te kunnen volgen.
Samenwerken met de boseigenaar
De samenwerking tussen de Bosgroep Zuid Nederland, de boseigenaren is in dit project een cruciaal onderdeel. Alle stappen in het proces, tot en met de uiteindelijke uitvoering worden zorgvuldig met de boseigenaren besproken waarbij hun wensen in acht worden genomen. Er worden op meerdere plekken in de Maasduinen maatregelen uitgevoerd.
Veelgestelde vragen
- Het gaat om een eenmalige verspreiding van steenmeel.
- Rondom het werk liggen ruime veilige zones waarin geen werkzaamheden plaatsvinden. Deze zones zijn actief afgezet voor publiek en hierbinnen is geen bebouwing aanwezig.
- Het verspreiden gebeurt in structuurrijke vegetatie. Het materiaal daalt snel (hoog soortelijk gewicht) en slaat snel neer.
- We verspreiden geen steenmeel bij te harde wind.
- We hebben bewust voor deze uitvoeringsperiode (doorgaans najaar/winter) gekozen vanwege het relatief vochtige weer.