Regulier bosbeheer in de Tienraysche en Swolgenderheide


 

De gemeente Horst aan de Maas werkt al jaren samen met Bosgroep Zuid Nederland aan het beheer van haar bos- en natuurgebieden. Dit jaar staat de Tienrayse en Swolgenderheide op het programma voor regulier beheer.

Dunnen & aanplanten

Om een gezond en duurzaam bos te waarborgen, is het noodzakelijk om regelmatig beheersmaatregelen zoals dunnen en aanplanten uit te voeren. Door te dunnen ontstaat er een gevarieerdere bosstructuur met open plekken en verschillende vegetatielagen. Dit creĆ«ert een divers leefgebied voor verschillende soorten planten en dieren. Verder is het doel om vitale bomen meer groeiruimte te geven en zich sterker te laten ontwikkelen. Hierbij gaat het om bomen met  specifieke natuurwaarde, een bijzondere vorm en/of een goede houtkwaliteit. De keuze welke bomen gekapt dan wel behouden moeten worden, gebeurt aan de hand van een zorgvuldige selectie door bosexperts.

Door klimaatsverandering en klimaatextremen kunnen sommige boomsoorten niet goed tegen hogere temperaturen en droogte. Dit kan ertoe leiden dat bomen wegkwijnen en afsterven. Door verschillende soorten aan te planten zorgen we voor een betere weerstand van het bos tegen deze extremen.

Deelname particuliere boseigenaren

Naast de gemeente zijn er ook veel particuliere boseigenaren actief in het gebied. Niet alle boseigenaren zijn bekend bij de Bosgroep. De gemeente Horst aan de Maas geeft deze eigenaren de kans om, dit jaar, mee te doen in het reguliere beheer.

Bent u eigenaar van een stuk bos binnen het in rood aangegeven gebied (zie afbeelding hieronder) en wilt u graag meer uitleg  over het beheer dat we in de Tienraysche en Swolgenderheide gaan uitvoeren? Dan nodigen we u graag uit voor onze informatiebijeenkomst.  In het formulier rechts kunt u zich aanmelden voor deze avond. 
 

!! GAAT NIET DOOR : informatieavond - donderdag 4 juli, 19:00-21:00

Voor meer informatie, bel met Lisa Raats: +31 6 12 96 43 55

 

 

T&Sheide.png
logo gemeente Horst.png

Inschrijven voor een activiteit


Er zijn momenteel geen inloopdagen beschikbaar.

Locatie